En historisk tillbakablick på den amerikanska vapenkontrollen

1994 återkallade republikanerna representanthuset för första gången på 40 år. Nyckelfaktorn i den stora demokratiska förlusten pekade på det federala övergreppsvapenförbudet som överlämnades av kongressen den 13 september 1994. Lagen om våldsam brottsbekämpning och lagen om kontroll av kraftig våld, förbudet av semiautomatiska vapen vilka klassades som militärvapen och lade ett tioårigt förbud mot försäljning av övergreppsvapen och stora ammunitionstidningar. 1994-valet var viktigt eftersom pistolstyrning blev en avgörande faktor i valet och klev två ideologiskt avlägsna partier längre ifrån varandra.

2004 skickades en rapport till den amerikanska justitie-avdelningen som bedömde konsekvenserna av federala övergreppsvapen, förbud mot pistolbutiker och våld med vapen. Här fastslogs att det farligaste med militärvapen skulle enbart vara deras förmåga att acceptera en större mängd ammunition. Denna funktion har åtgärdats av LCM-förbudet och LCMM-gevärsförbudet. Om andra risker fanns med detta var dock fortfarande okänt. Nu har det väl visat sig att det funnits både negativa effekter av detta, men jag anser fortfarande att det är upp till personen i fråga att bestämma vilket vapen de vill använda sig av.

Ronald Reagan – Detta sa han om vapen

År 1991 sa Ronald Reagan vid en ceremoni på George Washington University: Jag vill berätta för er alla här idag något som jag inte är säker på att ni vet. Du vet att jag är medlem i NRA. Min position om rätt att bära vapen är välkänd. Men jag vill att du ska veta något annat. Och jag ska säga det på klart omedvetet språk. Jag stöder Bradyräkningen och jag uppmanar kongressen att anta det.

Detta var du det som skapade kontrollen av legala vapeninnehavet i USA, vilket jag också fullkomligen står bakom. Naturligtvis vill jag ha en kontroll och att det enbart ska finnas legala vapen i samhället. Tyvärr är detta omöjligt att uppnå även med denna kontroll. Brady Handgun Violence Prevention Act godkändes 1993. Denna lag skapade ett system för bakgrundskontroller av licensierade pistolköpare, som upprätthölls av FBI.

George Bush 1994 – Då blev det ordning och reda

2004, sade president George W. Bush: Jag tror att vi borde förlänga våldsförbudet och fick veta att detta aldrig skulle vara möjligt, eftersom republikanerna och demokraterna var emot förbudsvapenförbudet. Jag tror att laglydiga medborgare borde kunna äga ett vapen. Jag tror på bakgrundskontroller vid vapenköp eller andra metoder för att se till att vapen inte kommer i händerna på människor som inte borde få dem. Detta var en kille i min smak och lite fick han faktiskt igenom som den bra president han var under den tid han var aktiv.